Auriculotherapie

Auriculotherapie, ook wel bekend als ooracupunctuur, is een moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur. Het basisprincipe van de ooracupunctuur is het herstellen en genezen vanuit de oorschelp. Medisch spreekt men van auriculotherapie ('oor'therapie). Dr. Paul Nogier was de eerste die uitgebreide studie deed naar verbanden tussen aandoeningen, organen en punten op het oor. Hij onderzocht de aansluiting bij de reguliere westerse geneeskunde, neurofysiologische principes en reflexologie.

Auriculotherapie kan helpen bij:

  • Pijnklachten (zoals spier- en hoofdpijn, rug-, knie-, nek- en schouderklachten)
  • Stoppen met roken
  • Zenuwstelsel klachten
  • Depressie
  • Immuunsysteem
  • Duizeligheid
  • Spijsverteringsklachten


Hoe gaat een behandeling in zijn werk

Op en rond het oor zitten ruim 200 reflexzones van het gehele menselijke lichaam. Alle onderdelen van het menselijk lichaam kunnen beïnvloed worden via een oor corresponderend punt.

Deze oor corresponderende punten vormen als het ware een plattegrond van het menselijk lichaam.

Via zenuwbanen is er verbinding met het zenuwstelsel en wordt de toestand van de organen doorgegeven aan het centrale zenuwstelsel. Centraal in het proces van genezing bij (pijn)klachten en/of ziektebeelden staat dan ook het centrale zenuwstelsel.

Middels een omschrijving van de klachten in combinatie met VoetreflexPlus massage, beoordeel ik of het noodzakelijk is om de behandeling via het oor ter ondersteuning voort te zetten.

Meestal worden er verblijfkorreltjes gezet, in enkele gevallen ook verblijfnaaldjes. Voordelen van verblijfskorreltjes zijn de langere intense werking op het oorpunt, en kan tot 14 dagen blijven zitten (met pleister). Je kunt gewoon douchen, zwemmen of sporten.